Navigeren door het intranet

Deze week bij een nieuwe klant begonnen, een groot Leasebedrijf in Almere. Er moet een intranet opgezet worden met Oracle Portal en de PAK, de Portal Accelarator Kit van Oracle. Het is toch opvallend dat bedrijven hun intranet zo divers aanpakken, terwijl wat ze ermee willen toch eigenlijk altijd hetzelfde is. Dit bedrijf heeft veel informatie die ze beschikbaar willen maken: procedures, producten, automerkinformatie. Ze hebben dus ook een redelijk diepe menustructuur. Daar hebben ze op elke pagina veel ruimte voor gereserveerd.

- Een hoofdmenu horizontaal boven van 3 niveaus
- Een uitgeklapt menu links, met alle niveaus, en een aanduiding van de huidige pagina
- Een breadcrumb
- Onderaan de pagina als een soort sitemap nogmaals het hoofdmenu, nu uitgeklapt met 2 niveaus diep.

Een sitemap is er natuurlijk ook nog. En verder zitten op alle overzichtspagina’s, dat zijn de items van het eerste niveau van het menu, nog een selectie met plaatjes van de belangrijkste onderliggende pagina’s. Dus als je ergens wil komen, dan moet dat lukken!

In mijn ervaring leren werknemers altijd vrij snel waar ze moeten zijn voor de informatie die ze nodig hebben. Ze ontwikkelen daar hun eigen paden in. Vier verschillende manieren om de structuur van de site te tonen, kunnen juist verwarrend werken en nemen ruimte in die ook aan de eigenlijke inhoud besteed zou kunnen worden. Maar ik vind het altijd erg leuk om navigatie-elementen te bouwen, dus ik ben al lang blij!

Tags:

Reageren

U moet inloggen om te reageren.