Werken met Portable Apps

Ik denk dat de meeste van “ons” ontwikkelaars het wel eens hebben meegemaakt. De ontwikkelpc waar je op komt te werken bevat net niet de tools waarmee je graag wilt werken. Voorbeelden te over. Standaard notepad en wordpad om textdocumenten mee te bewerken, alleen ms-paint om schermprints in te bewerken en bewaren, Internet Explorer 6.0 nog als browser, etc. etc. etc.

En daarnaast heb je ook niet voldoende rechten om die software wel te kunnen installeren. Hierbij er wel vanuitgaande dat we het hebben over freeware tools. Dat commerciƫle tools niet worden toegestaan is uiteraard terecht :-) .

Wanneer je in die gevallen WEL je USBStick kan gebruiken dan is er hiervoor nu de legale oplossing, namelijk Portableapps.

Ik zelf gebruik nu Portableapps ( www.portableapps.com ) inmiddels ruim een half jaar en ik ben er ontzettend blij mee en gebruik het regelmatig. Overigens eerlijk is eerlijk, het ene programma vaker dan de andere :-) .

De installatie is eenvoudig, simpelweg de installer downloaden en installeren op een USBStick. Doordat het programma al zijn instellingen lokaal opslaat op de USBStick betekent dit dat de software overal draait. Er wordt dus niets in de registry opgeslagen.

Na het starten van het programma krijg je rechtsonderin het volgende te zien.

Hierna is het een kwestie van een programma opstarten en ermee werken. Het installeren van extra software gaat eenvoudig via het menu. Een kwestie van het selecteren van de .paf.exe die zojuist is gedownload en daarna wordt het programma geĆÆnstalleerd.

Ik ben zelf de grootste van fan:

  • Notepad++ portable
  • GIMP portable
  • Firefox portable

Notepad++ als zeer uitgebreide texteditor, GIMP als grafische bewerkingstool, vele malen uitgebreider dan ms-paint, en Firefox om duidelijke redenen. Niet alleen heb ik dan mijn eigen browser maar bovenal ook al mijn eigen bookmarks.

Ik heb naast Portableapps nog een aantal andere pakketten geprobeerd. Een aantal zijn hier te vinden uiteindelijk vond ik Portableapps het meest prettig werken.

Ik kan het iedereen aanraden om eens te proberen. Misschien vind je het wat misschien niets, ik ben er in elk geval ontzettend blij mee.