Archief voor categorie ‘Java en J2EE’

Contract first web service met JDeveloper 11g tp4

22 July 2008 door Bastiaan Schaap in categorie Java en J2EE, Oracle, SOA, technology | Geen reacties »

Ik ben de laatste tijd voor mijn klanten veel bezig met het helpen inrichten van SOA ontwikkelstraten en de bijbehorende omgevingen, procedures, standaarden en richtlijnen. Een van de moeilijkste keuzes is altijd hoe we om moeten gaan met web services, en in welke technologie(en) deze gemaakt moeten worden. Ik wil in dit artikel niet ingaan op deze specifieke vraag, maar wel een nieuwe mogelijkheid presenteren.

Ik ben al geruime tijd erg gecharmeerd van EJB3 en het bouwen van web services op basis van EJB3 stateless session beans in combinatie met JAX-WS en JAXB. Bij het uitproberen van JDeveloper 11g Technology Preview 4 zag ik tot mijn grote vreugde de optie om op basis van een WSDL met deze technologie├źn skeletons voor web services te genereren. Bij deze wil ik een korte tutorial aan jullie presenteren om te laten zien hoe dit werkt.

(more…)

20 mei AMIS ODTUG sneak preview

25 April 2008 door Hanne van Essen in categorie Algemeen, Event, Java en J2EE, Oracle, SOA | Geen reacties »

Amis organiseert regelmatig kennissessies waarbij iedereen, ook externen dus, welkom is. Een zeer sympathiek initiatief. De onderwerpen zijn zeer divers van Javascript tot Ubuntu. Binnenkort organiseren zij een avond waarop 9 sprekers op de ODTUG in New Orleans alvast hun praatje doen.

Dit zijn die sprekers en hun onderwerpen:

- Aino Andriessen (AMIS Services) – ADF Development: Live from the Trenches
- Edwin Biemond (Ordina Oracle Solutions) – ADF Taskflow in Full Action
- Wilfred van der Deijl (Eurotransplant) – Integrating Oracle Forms with Other Web Technologies
- Dimitri Gielis (APEX Evangelists) – Creating Advanced Charts in Oracle Application Express
- Lucas Jellema (AMIS Services) – BPEL and ESB: What’s in It for Oracle Database Developers
- Michiel Jonkers (AMIS Services) – Explore and Benefit the APEX Repository
- Alex Nuijten (AMIS Services) – Stuff You Can Do with Conditional Compilation
- Peter de Vaal (Transfer Solutions) – Robust App Server Topologies for Deploying Highly Critical Applications
- Ren├ę van Wijk (Transfer Solutions) – Data Binding Concepts: from JSP to JSF

Al met al lijkt het me zeker de moeite waard! Voor meer informatie en inschrijven: hier.

17 april 2008: OGh themabijeenkomst: Oracle JDeveloper 11g Preview 3 – Technology Preview

15 April 2008 door Hanne van Essen in categorie Event, Java en J2EE, Oracle | Geen reacties »

Oracle JDeveloper en Oracle ADF release 11g zijn een belangrijke stap vooruit in Java-applicatieontwikkeling met Oracle. Dit is de eerste versie met SOA, WebCenter en OC4J ondersteuning.

Hugo Brand, Fusion Middleware Product Manager, laat allereerst een aantal van de nieuwste ontwikkelingen zien. Nieuw zijn ondermeer ADF Faces Rich Client (ajax-gebaseerde gebruikersinteractie), de Javascript editor en debugger (Ajax), WebCenter composer. Op WebCenter-gebied is er WebCenter Framework, Webcenter services en Oracle Composer. Ook qua architectuur zet Oracle JDeveloper 11g Preview 3 stappen vooruit. Dit is de eerste versie met ondersteuning voor de Service Component Architecture (SCA). Voor zover de tijd het toelaat zal Hugo ook een aantal van deze nieuwe mogelijkheden demonstreren.

Na de pauze neemt Lucas Jellema van AMIS, Oracle ACE, het woord. Hij zal zowel vanuit architectureel- als praktijkoogpunt zijn visie en op JDeveloper 11g geven. Zijn bijdrage geeft een onafhankelijke praktijkvisie op de ontwikkelingen die Oracle Jdeveloper doormaakt.

Kortom, voldoende om eens uit eerste hand te zien hoe de ontwikkelingen samenhangen en wat het voor de praktijk betekent. Kom daarom op 17 april naar de OGh themabijeenkomst bij Oracle in de Meern. Ontvangst met broodjes vanaf 18:30. De sessie begint om 19:00.

Er zijn nog plaatsen. Inschrijven op www.ogh.nl.